Barszcz czerwony na własnym zakwasie
Barszcz czerwony to bardzo prosta i szybka do ugotowania zupa.
Do jej przygotowania potrzebujemy zrobionego wcześniej zakwasu.
Przepis jest bardzo prosty :
Do glinianego naczynia wlewamy ok 0,7 l wrzącej wody i rozpuszczamy w niej 3 duże łyżki cukru. Gdy woda wystygnie dodajemy 3 duże łyżki mąki i mieszamy, następnie do naczynia dodajemy skórkę od chleba przykrywamy garnek i czekamy :)
W lato zakwas będzie gotowy już po 3-4 dniach, w zimę ten proces będzie trwał ok. 1 tygodnia.
Przepis na barszcz :
- 4 l wody
- 4 buraki
-czosnek
- majeranek
- kostka rosołowa
- wcześniej przygotowany barszcz
- mięso ( ja zrobiłam na nóżkach z kurczaka)
Do wody dodajemy mięso oraz kostkę rosołową i gotujemy ok. 1 godziny. Następnie dodajemy barszcz ( wcześniej zamieszać) i po 5 min możemy dodawać starte buraki. Zupę doprawić i po 10 min. podawać z uszkami lub jajkiem :)
super:)
OdpowiedzUsuń