Zapiekanka z mięsem mielonym







Składniki:
- mięso mielone 250g
- kilka ziemniaków
- 2 małe marchewki
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- kawałek pora
- kilka oliwek
- pomidor
- jajko
- sol
- pieprz
- bazylia
- olej



Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy i kroimy w plastry. Marchew, cebule oraz pora kroimy i gotujemy na parze.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wkładamy do niego kolejno: ziemniaki - tak aby zakryły cały spód naczynia, mięso mielone doprawione wcześniej solą i pieprzem a następnie pomidory, oliwki, czosnek oraz ugotowane wcześniej warzywa. Na sam wierzch ponownie kładziemy ziemniaki. Na sam koniec polewamy potrawę jajkiem wymieszanym z bazylią. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni.






Komentarze

Popularne posty