Domowy chleb
Składniki :
1kg mąki pszennej
150 g otrębów pszennych
150 g otrębów orkiszowych
250-350 g siemienia lnianego
200-300 g pestek słonecznika
200-300 g pestek dyni
4 szklanki wody (ciepłej, przegotowanej)
10 dag drożdży
1,5 łyżki soli
2 łyżki miodu
W wodzie rozpuszczamy drożdże i miód.
Mąkę mieszamy z otrębami, dodajemy siemię, ziarna.
Po około 10 min zmieszane składniki wsypujemy do rozczynu i mieszamy aż powstanie bardzo gęsta masa (lepiąca się do rąk).
Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Przekładamy do foremek (można jeszcze pozwolić wyrosnąć w cieple)
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 1 godzinę.
Smacznego :-)
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCzy to przepis mojej mamy? ;)
OdpowiedzUsuńNiestety nie :-)
Usuń