Domowy chleb


Składniki :

1kg mąki pszennej

150 g otrębów pszennych

150 g otrębów orkiszowych

250-350 g siemienia lnianego

200-300 g pestek słonecznika

200-300 g pestek dyni



4 szklanki wody (ciepłej, przegotowanej)

10 dag drożdży

1,5 łyżki soli

2 łyżki miodu



W wodzie rozpuszczamy  drożdże i miód.

Mąkę mieszamy z otrębami, dodajemy siemię, ziarna.

Po około 10 min zmieszane składniki wsypujemy do rozczynu i mieszamy aż powstanie bardzo gęsta masa (lepiąca się do rąk).

Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20 min.

Przekładamy do foremek (można jeszcze pozwolić wyrosnąć w cieple)

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 1 godzinę.

Smacznego :-) 









Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty