Ciasto wiśniowe !




Składniki:
1/2 kg mąki krupczatki
1/2 kg mąki pszennej
2 szklanki cukru
3 łyżki śmietany
1 op. margaryny ( np. Palma)
2 jaja
1/2 łyżeczki sody (lub proszek do pieczenia)

3-4 garście wiśni bez pestek
1 jabłko (pokrojone na cienkie plasterki)

cukier puder (niekoniecznie)

Przygotowanie:
Wyrobione ciasto zmrozić w zamrażarce przez ~ 30 min., następnie, podzielić na 2 części w proporcjach 3:2.
Większą część rozwałkować i wyłożyć na posmarowanej tłuszczem brytfannie, następnie ułożyć owoce i na to pozostałe ciasto paskami, tak jak na fotografii.
Piec 30 min w temp. 2000 C a później 175C przez 15 min.
Po wyjęciu z piekarnika można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!












Komentarze

  1. Muszę wypróbować :) pieczenie w temp .200 i 175 hahaha :)
    http://www.khatstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty