Domowy pasztet
Składniki:
- 1,5 kg łopatki
- 3-4 udka kurczaka (ćwiartki)
- 0,4 kg wątróbki drobiowej
- 3-4 marchewki
- 1 seler (mały)
- por
- 2-3 duże cebule
- 4 bułki kajzerki
- 2 jajka (całe)
- pęczek świeżej natki pietruszki
- zioła wg uznania (pieprz, cząber, lubczyk, gałka muszkatołowa)
- sól (wg. uznania)
-20 dkg masła
- woda
- olej (do wysmarowania brytfanny)
- bułka tarta (do wyściełania brytfanny)
- 1,5 kg łopatki
- 3-4 udka kurczaka (ćwiartki)
- 0,4 kg wątróbki drobiowej
- 3-4 marchewki
- 1 seler (mały)
- por
- 2-3 duże cebule
- 4 bułki kajzerki
- 2 jajka (całe)
- pęczek świeżej natki pietruszki
- zioła wg uznania (pieprz, cząber, lubczyk, gałka muszkatołowa)
- sól (wg. uznania)
-20 dkg masła
- woda
- olej (do wysmarowania brytfanny)
- bułka tarta (do wyściełania brytfanny)
Sposób wykonania:
Mięso ugotować wraz z obranymi warzywami, po ugotowaniu oddzielić od kości (udka),
wątróbkę usmażyć na dużym ogniu, pod koniec smażenia wrzucić pokrojoną cebulę i zarumienić
bułki po uprzednim nasączeniu wodą odsączyć (najskuteczniej w dłoniach)
wszystko (mięso, wątróbkę z cebulą, bułki, pietruszkę i warzywa) zmielić maszynką z sitkiem o średnich "oczkach".
dodać masło, wbić 2 żółtka i wsypać zioła i trochę wody, tak aby konsystencja była plastyczna
na koniec wlać ubitą pianę z jajek
dokładnie wymieszać
wysmarować brytfannę (brytfanki) olejem lub masłem, następnie obsypać bułką tartą, tak aby utworzyć cienką powłokę
przełożyć wymieszaną masę do brytfanek
piec w temperaturze 180 st. około 1 h.
Smacznego :)
Jeżeli spodobał Ci się post zostaw komentarz albo zaobserwuj mnie.
mniam mmniam
OdpowiedzUsuńjeśli możesz to poklikaj w kliki w poście u mnie!
http://panmalofel.blogspot.com/2014/10/elegant-rock-supra-magazine.html